CSIKO

semi timpuriu | aristat

  • Soi de grâu plasat la inceputul grupei semitiimpurie de maturitate
  • Soiul CSIKO este creat astfel incat imbina un bun echilibru intre cantitatea si calitatea productiilor avand indici buni pentru panificatie
  • Soi autohton cu mare plasticitate ecologica ; inregistrat in Romania
Caracteristici morfologice si tehnice
Potențial de producție
ridicat
Calitatea producţiei
B
Tipul spicului aristat, lung, lax, cu forma nutanata
Înspicare
semi-timpurie
Maturitate
timpurie
Înălțimea plantei mare / 80-90 cm
Capacitate de înfrăţire
mare
Număr de boabe în spic
mare
Masa a o mie de boabe (grame)
mare
Masa hectolitrică (kg/hl)
mare
Conținut de proteină
foarte ridicat
Gluten
ridicat
Indice de sedimentare
foarte ridicat
Indice de cădere
bun
Capacitate de absorbţie a apei
medie
Stabilitatea aluatului
foarte bună
Alungirea aluatului
bună
Deformare
foarte bună
Volum aluat
bun
Grupa de calitate a aluatului
B
Factori de vigoare, toleranţă şi rezistenţă
Toleranța față de ger
foarte bună
Rezistența la înclinare și cădere
medie-bună
Rezistenţa la încolţirea în spic
foarte bună
Toleranța față de Blumeria (făinare)
foarte bună
Toleranța față de P. striif. (rugină galbenă)
bună
Toleranța față de P. rec. (rugină brună)
bună
Toleranța față de Septoria t.
medie
Toleranța față de Septoria n.
bună
Toleranța față de Fusarium
medie
Caracteristici tehnologice
Zonare și recomandări Recomandat in toate zonele de cultură a grâului. Adaptat și pentru datele târzii de semănat. Evoluează favorabil și în soluri ușoare.
Potenţial productiv în zone aride
ridicat
Potenţial productiv în zone umede
f. ridicat
Norma de semănare 350-420 b.g./mp