Unul dintre principalii piloni ai DONAU SAAT îl reprezintă programul autohton de ameliorare a hibrizilor de floarea soarelui.
  • 2004

    Munca a început în 2004 la Dragănești-Vlașca, județul Teleorman. Misiunea din momentul demarării programului a fost de a obține hibrizi valoroși de floarea soarelui, stabili și adaptați diferitelor condiții specifice din areale de cultură locale (din România şi bazinul Mării Negre). Programul de ameliorare a produs un numar considerabil de hibrizi unici, stabili şi, cel mai important, adaptaţi condiţiilor de secetă și arșiță predominante în România (și nu numai).

    Read more
  • 2008

    Odată cu dezvoltarea tehnologiilor hibrizilor toleranți față de erbicide (substanțele active imazamox și tribenuron-metil) s-a demarat introgresia acestor gene în cadrul hibrizilor din portofoliu și astfel oferirea de soluţii performante către producătorii agricoli români.

    Read more
  • 2008

    O altă axă a programului de cercetare o reprezintă parteneriatele cu centre recunoscute la nivel mondial pentru progresul genetic al florii soarelui (Institutul de la Novi Sad, s.a.). Aceste parteneriate asiguă accesul la germoplasmă valoroasă care să contribuie la introgresia genelor de interes.

    Read more
  • 2014

    În 2014 activitatea a fost preluată de către companiile Saatbau Linz și Probstdorfer Saatzucht. Astăzi este dusă mai departe sub umbrela Donau Saat.

    Read more
  • 2018

    Între realizările din istoria recentă putem enumera transformarea în hibrizi homozigoţi a întregului protofoliu tolerant faţă de tribenuron metil, dobândirea şi demararea înregistrării de hibrizi cu conţinut ridicat de acid oleic precum si hibrizi tip “confectionary” destinați consumului uman.

    Read more