Două soiuri noi de grâu se pregătesc să cucerească terenurile din România

Donau Saat pregătește pentru piața din România o nouă generație de soiuri de grâu care să facă față provocărilor generate de schimbările climatice. Compania urmărește în prezent evoluția a două noi varietăți, în fermele partenere Probstdorfer Saatzucht România.

Soiul Csiko, obținut în programul de ameliorare de către Probstdorfer Saatzucht, este un grâu testat în toată țara, cu rezultate deosebite, care a fost omologat și introdus în catalogul național ISTIS.

Csiko îmbină atât nevoia de calitate, cât și pe cea de cantitate cu o proteină care depășește 13.5%. Profitabilitatea acestui soi de grâu este demonstrată încă de la semănat, prin norma redusă și este continuată în primăvară, când dovedește o puternică capacitate de înfrățire.

Soiul Chevignon este nearistat și a reușit să treacă anul acesta peste perioadele de secetă, iar la încheierea dezvoltării vegetative a prezentat boabe uniforme, pline și fără șiștăvire.

Amliorarea soiurilor Csiko si Chevignon a fost îndreptată și asupra caracteristicilor tulpinii. S-a căutat reducerea taliei și în același timp îmbunătățirea elasticității și a rezistenței fibrei. Prin urmare, cele două soiuri au un grad ridicat de rezistență față de cădere și frângere.

Prezent pe platforma de testare, Bogdan Craiciu, responsabil producere și dezvoltare portofoliu în cadrul Donau Saat, a evidențiat plasticitatea ecologică a celor două soiuri, trăsătura care, la recoltat, se traduce prin producții sigure. Evoluția varietăților testate a demonstrat capacitatea acestora de a produce cantitatea și calitatea necesare profitabilității.

”Noi vrem să evidențiem adaptabilitatea sau așa-zisa plasticitate ecologică, în condițiile specifice de cultură din România, a geneticii pe care o propunem spre comercializare. Aceste soiuri au fost cultivate în locații încercate de secetă pedologică. Apreciem starea fitosanitară și avem convingerea că de aici vom putea să punem în piață semințe la cel mai înalt nivel biologic”, a declarat reprezentantul Donau Saat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.