Hibrizi autohtoni de floarea soarelui – Ameliorare Donau Saat

Floarea-soarelui este iubită în România. Producțiile mari i-au făcut pe fermierii din țara noastră să parieze an de an pe această cultură. Tocmai de aceea, furnizorii de semințe dezvoltă programe de cercetare și ameliorare, care să le ofere agricultorilor certitudinea că vor avea profit la final de an

Donau Saat are în spate o muncă de 5 ani în România, cu specialiști dedicați pentru floarea-soarelui. Efortul depus în programul de ameliorare este important, dar duce la satisfacții importante.

. ”În fiecare an, creăm linii noi de floarea-soarelui, cu toleranță la principalele boli pe care le întâlnim. Sămânța care se obține în programul de ameliorare este înmulțită apoi în tunele izolate. Sămânța obținută în aceste tunele este folosită apoi anul următor pentru multiplicarea liniilor în spații izolate, ca apoi, peste încă un an, să fie folosită în crearea hibrizilor F1”, a explicat Nicolae Boaghe, specialist Donau Saat.

Avem ca obiective și creșterea producției la hectar, hibrizi cât mai timpurii. Noi avem oportunitatea de a efectua două sezoane annual: unul în România, iar al doilea în emisfera sudică, in Chile” – Andreea Teodorescu, Coordonator program floarea-soarelui Donau Saat.

Departamentul de Cercetare și Ameliorare din cadrul Donau Saat își desfășoară activitatea în Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare de la Drăgănești-Vlașca, din județul Teleorman. Acolo sunt observați hibrizii de floarea-soarelui, atât cei toleranți la erbicide pe bază de tribenuron-metil, cât și cei toleranți la erbicide pe bază de imazamox. Să cunoaștem câțiva dintre aceștia.

Helesun SU este unul din hibrizii noi din portofoliul Donau Saat, pretabil tehnologiei SULFO, care se remarcă printr-un habitus compact, ce-l face potrivit pentru densități ridicate la semănat. Are un calatidiu convex și prezintă toleranță la Plasmopara și Sclerotinia. În plus, este tolerant și la Orobanche până la rasa E.

Bravo SU este hibridul cu care Donau Saat s-a impus pe piața din România, cu toleranta la erbicidele pe baza de tribenuron metyl, are o maturitate semitimpurie și prezintă un potențial de producție foarte ridicat. Rezistă bine la atacurile de mană.

AlvarezIR este un hibrid consacrat, potrivit și în zonele cu infestare masivă de Orobanche, fiind pretabil tehnolgiei IMI (rezistenta la erbicide pe baza de imazamox). Tolerează seceta și arșița și asigură producții bune si constante.

Florasun, un alt hibrid pentru tehnologia IMI, din generatia noua de hibrizi marca Donau Saat,  are o talie medie-înaltă, care ajunge până la 190 de centimetri, iar punctele sale forte sunt stabilitatea productivă, toleranța bună la boli, tulpina flexibilă și adaptabilitatea la tehnologii intensive.

Mai multe informații despre portofoliul de floarea-soarelui Donau Saat se găsesc pe site-ul companiei, www.binealegibineculegi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.