Soiuri de soia de la Donau Saat care au dat rezultate excelente în fermele din România

Cultura de soia câștigă tot mai mult teren, și la propriu și la figurat, în Uniunea Europeană. Această cultură este o alternativă la proteinele de origine animală, astfel că la nivel comunitar cererea crește. În România, Donau Saat vine către fermierii care mizează pe soia cu soiuri ameliorate, cu toleranță mare la secetă și arșiță.

 

Donau Saat a apărut în urma colaborării a două companii uriașe, cu sediul în Austria. Este vorba de Probstdorfer Saatzucht și Saatbau Linz, ale căror eforturi pentru a ajuta fermierii se văd pe terenurile însămânțate cu semințele create de departamentul de Cercetare. Soia este una din ramurile importante ale programului de ameliorare.

 

Soiurile extratimpurii și timpurii sunt cele care domină portofoliul de soia Donau Saat. “Climatul specific Austriei îi face să poată ameliora foarte bine soiuri extratimpurii și timpurii, motiv pentru care în România decizia noastră a fost sa rămânem în această zonă, unde suntem cei mai buni. Așa că în ultimii 2 ani, vânzările noastre au mers extraordinar de bine, mai ales pe Amiata, respectiv Livius și Angelica. Dacă cultura este irigată, producții de 4 tone / ha se pot atinge relativ foarte ușor. Soiurile au o vigoare deosebită”, a explicat Costin Radu, Directorul general al Donau Saat România și Republica Moldova.

 

Angelica este un soi cu o plasticitate ecologică foarte bună, este tolerant la cădere și scuturare și are un potențial mare de producție. Talia plantei este înaltă, MMB se situează între 180-240 grame, iar conținutul de proteină ajunge la 42%. Este recomandat pentru industria alimentară. Anul trecut, vârful de producție a fost atins în județul Călărași, la Dâlga, unde recolta a ajuns la 5.338 kg / ha.

 

Livius face parte din grupa de maturitate timpurie-extratimpurie și îi convinge pe fermieri cu o stabilitate foarte bună a producțiilor. Acestea vin datorită capacității ridicate de ramificare și a dezvoltării superioare a taliei. Are un conținut ridicat de zahăr și un conținut de proteină de peste 40%. Tot la Dâlga, anul trecut, Livius a ajuns la o producție spectaculoasă, 5.836 kg / ha.

 

Soiurile de soia de la Donau Saat pot fi semănate în epoca optimă, adică ultima decadă din aprilie, și recoltate devreme, în prima jumătate a lui august, pentru a-i aduce fermierului bani pentru investiții în alte culturi.

“Pe Livius îl puteți recolta cu o umiditate de sub 9% în jur de 10-12 august, ca și cultură principală sau puteți merge cu el foarte bine în cultura succesivă, fie că vorbim după orz, orzoaică, în zonele din sud câteodată s-au riscat, au pus chiar și după grâu, cu rezultate mai mult decât satisfăcătoare. La momentul actual, cu prețurile cu care ne luptăm cu toții, în special la îngrășăminte, cultura de soia oferă o alternativă, să-i zicem, elastică la o utilizare mai economică a fertilizărilor”, a concluzionat Costin Radu.

 

Detaliile legate de soiurile de soia, dar și de întreg portofoliul de semințe Donau Saat pot fi găsite pe site-ul www.binealegibineculegi.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.