Sulfosol – un hibrid care intregeste portofoliul Donau Saat

În ultimii ani cercetarea Donau Saat a dus mai departe o serie din hibrizii tradiționali prin ameliorarea pragurilor de toleranță față de agenții fitopatogeni ori erbicidele speciale.
În același timp au fost obţinute multe genotipuri prin care să se îmbogăţească gama hibrizilor de floarea soarelui.

În acest articol supunem atenţiei dumneavoastră hibridul SULFOSOL prin comparaţie cu hibridul de generaţie noua HELESUN SU. SULFOSOL este o creație deja consacrată în anumite piețe și mai puțin cunoscut în România

Ambii hibrizi sunt compatibili cu erbicidele cu substanţa activă tribenuron metil.

Prin comparaţie cu principalul candidat al Donau Saat (HELESUN SU) SULFOSOL este un hibrid cu înflorirea mai târzie cu 3-5 zile.
În contextul maturităţii medii spre semi-taridve a SULFOSOL aceasta nu a înregistrat umidităţi excesive la recoltare. Tot prin comparaţie cu HELESUN datele evidențiază în medie o umiditate de 0.4 pâna la 1% mai ridicată la recoltare. Asta se confirmă şi in contextul verilor aride şi destul de lungi din ţara noastră care fac posibilă recoltarea florii soarelui încă din prima parte a lunii august în mod traditional în câmpia Bărăganului şi nu numai.

În 2020 nivelul productiv al hibridului SULFOSOL nu a scăzut sub cel al HELESUN iar în condiţii de favorabilitate a înregistrat sporuri de producţie de până la 8% vs. HELESUN SU.

Aceşti factori, alături de stabilitatea productivă în areale foarte variate de cultură, ne determină să-l includem în portofoliul propus pentru România ca şi hibrid de precocitate medie către semi-tardivă.

SULFOSOL îl poziţionăm ca şi hibrid secundar recomandat alaturi de un hibrid mai timpuriu precum HELESUN SU în fermele care produc floarea soarelui, indiferent de suprafaţă.
HELESUN este hibridul “sigur” de maturitate semi-timpurie care dobândeşte un nivel productiv în condiţii stabile şi asigură venitul iar SULFOSOL poate să capteze posibile sporuri de producţie aduse de verile favorabile. În datele de producţie expuse umidităţile la recoltare nu au depăşit 9%.

Toleranţa faţă de Plasmopara/mana florii soarelui şi Botrytis este medie spre ridicată în vreme ce toleranţa faţă de Sclerotinia(la colet şi calatidiu) este ridicată.
Nu este rezistent faţă de rasele virulente de lupoaie (Orobanche cumana spp.) astfel recomandam evitarea cultivării hibridului pe solele cu infestare puternică unde nu s-a putut menţine rotaţia culturii.

Fiind un hibrid în curs de dezvoltare volumele disponibile sunt reduse la data publicării articolului şi este disponibil în ofertele distribuitorilor naţionali şi locali parteneri ai Donau Saat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.