Amicus și Apexus, două soiuri de grâu de la Donau Saat care dau siguranță în fiecare an

Pentru un fermier cu experiență, atingerea pragului de producție de sămânță vine ca o recunoaștere a muncii de ani sau chiar zeci de ani și a cunoștiințelor acumulate. Este și cazul lui Daniel Gheordunescu, producător agricol din localitatea Mereni, județul Constanța, care a fost selectat pentru a face parte din programul de multiplicare a două soiuri de grâu din portofoliul Donau Saat.

Pentru a maximiza potențialul semințelor, fermierul din Mereni aplică o combinație de știință, informație și tehnică. Ca majoritatea agricultorilor, Daniel Gheordunescu a optat în toamna anului trecut pentru o însămânțare târzie, pe fondul lipsei precipitațiilor. În ciuda factorilor climatici nefavorabili, cele două soiuri de grâu de la Donau Saat, Apexus și Amicus si-au demonstrat toleranța la secetă.

”Ele, ca și soiuri, s-au comportat foarte bine în vegetație, au răsărit în toamnă, iar în primăvara acestui an au plecat destul de bine în vegetație. A fost o iarnă destul de ușoară și nu au avut nici strat de zăpadă”, a declarat fermierul constănțean.

În privința tratamentelor fitosanitare, până la sfârșitul lunii mai, singurul cost generat de aceste doua soiuri a fost al unei aplicări cu fungicid. Iar în perioada de după înflorire, fermierul a aplicat un insecticid pentru a preveni ploșnița.

Amicus este un soi de grâu nearistat, timpuriu, cu o rezistenţă foarte bună la cădere, pretabil unor tehnologii intensive de cultură. Soiul are o foarte bună toleranță la bolile specifice grâului de toamnă, cum ar fi: făinare, rugina galbenă, septorioza, fusarium şi o toleranță bună la rugina brună şi neagră.

Apexus este tot un soi nearistat care se poate lăuda cu o bună sănătate fitosanitară, precum și cu o capacitate excelentă de producţie, chiar şi în condiţii de secetă.

Apexus se caracterizează printr-o plasticitate ecologică deosebită, înregistrând rezultate stabile în diferite condiții de cultură. Apexus prezintă toleranță crescută la încolțirea în spic, precum și la boli, precum Făinarea, Rugina galbenă, Rugina brună. Are o talie mijlocie de aproximativ 70-80 cm și stabilitate foarte bună.

Scopul principal al programului Donau Saat de ameliorare a culturii de grâu este de a adăuga valoare fiecărei operațiuni agricole. Varietățile comercializate de Donau Saat sunt rezultatul final al creșterii și testării științifice pe termen lung. Acestea aduc cu ele rezistență sau toleranță adecvată la boli, stabilitate excelentă, maturitate și performanță fiabilă cu randament ridicat. Combinația de randamente ridicate și calități de coacere, împreună cu bune trăsături agronomice este o potrivire rară, iar fermierii trebuie să profite în mod corespunzător de această potrivire în strategiile lor agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.